What the bowl? – Mr. Poké – Healthy, Fresh & Tasty Bowls!

What the bowl?

Poké Bowl!

Wat is een pokebowl?

Een Poké Bowl (spreek je uit als: ‘poo-KEJ bool’) is een Hawaïaans gerecht die zijn oorsprong vind in de Japanse keuken. ‘Poke’ betekent ‘dwars in stukjes gesneden’ en de naam heeft betrekking tot de blokjes rauwe vis die in een kom met rijst, groenten, dressing en andere smaakmakers wordt geserveerd.

De maaltijd poké komt van oorsprong uit de Hawaïaanse keuken. Eind negentiende en begin twintigste eeuw emigreerde een grote groep Japanners naar het eiland om daar op de suiker- en ananasplantages te gaan werken. Er kwamen zoveel Japanners naar Hawaii dat rondom het jaar 1920 ruim 40% van de bevolking Japans was (nu is dit naar schatting ongeveer 17%). Niet zo gek dus dat de Japanse eetgewoonten onderdeel zijn geworden van de Hawaïaanse keuken. Poké bowl is hier een mooi voorbeeld van.

De oorspronkelijke Hawaïaanse bevolking en de Japanse immigranten hielden van rauwe vis en zo verscheen in het jaar 1972 het nieuwe gerecht Poké bowl op de lokale menu’s. Vroeger was poké heel eenvoudig: blokjes rauwe ahi(een lokale tonijnsoort) werden geserveerd met wat Hawaïaans zout, gehakt zeewier en geroosterde fijngemalen kukui (kemirinoten) zonder rijst, zonder andere extraatjes. Poké is van oorsprong dus eigenlijk de wat rommelige, Hawaïaanse versie van de pure Japanse sashimi.

Sinds de eerste versie Poké zijn er op Hawaii en ver daarbuiten heel wat bijzondere varianten verschenen. Niet in de minste plaats is het gerecht poké onlosmakelijk verbonden geraakt met de bowl (kom) waarin het wordt geserveerd, daarom noemen wij het bij Mr. Poké de "Poké Bowl". Voor Japanners en Hawaïanen is dit vanzelfsprekend, zij hebben meer kommen dan borden in hun buffetkast staan.

De Poké Bowls bij ons zijn een gerecht dat naar ieder zijn smaak en voorkeur aan te passen valt. Eigenlijk zijn de blokjes vis, vlees of tofu de enige vereiste. Deze kunnen rauw, gerookt of gebakken zijn. Verder kan en mag alles, al zijn de Mr. Poke's Choice gerechten dichtbij de Japans-Hawaïaanse oorsprong gebleven.

Wist je dat... In Hawaii kun je dit gerecht overal vinden, van kleine straattentjes tot mooie restaurants en zelfs op benzinestations. Supermarkten hebben vaak hun eigen poké balie, waar je je kom helemaal naar eigen smaak kunt laten samenstellen.